Start Onze geschiedenis Woon-werkinfo Verwenvakanties De Italiaanse keuken Speciale adresjes Contact Links
 
 
   
 Koken en leuke recepten verzamelen zijn een hobby.

In Nederland was ik altijd al gek op koken en door onze vakanties in Italie werd de Italiaanse keuken mijn favoriete keuken. Zeker sinds we in Italie wonen (en dan met name sinds we in Toscane wonen) is die hobby liefde geworden. Ik ben zo gelukkig geweest vaak mee te kunnen helpen in de keuken van de villa di Colognole waar Vanna en Anna al tientallen jaren koken voor de adelijke Spalletti-Trivelli familie. Van hen heb ik de liefde voor de eenvoudige keuken met verse en eerlijke producten meegekregen. Ik vind het leuk wat recepten met u te delen. De recepten die hier volgen heb ik in enkele categorien onderverdeeld.

1. Antipasto (starters)
2. Primo (voorgerechten)
3. Secondo
(hoofdgerechten)
4. Contorno
(bijgerechten)
5. Dolce (nagerechten).


Heeft u op- of aanmerkingen, vragen, leuke recepten of wilt u zo maar wat kwijt over de Italiaanse keuken, mail me dan gerust. Rianne.


ANTIPASTO ( VOORGERECHTEN)

Tijdens de renaissance at men in Toscane al antipasti wat letterlijk “voor de maaltijd” betekent.

De antipasti kunnen in Italie absoluut niet ontbreken. Elke regio heeft zo zijn eigen traditionele antipasti. In Toscane langs de kust spelen de antipasti di mare (antipasto van zeebanket) de hoofdrol. Meer landinwaarts spelen de crostini’s en de affettati’s ( verschillende soorten gesneden vleeswaren) een belangrijke rol.

Als Toscanen crostini zeggen bedoelen ze geroosterd brood met kippenleverpate. Ieder restaurant maakt zijn eigen kippenleverpate; u zult er nooit op twee plaatsen dezelfde proeven. Ook de bruschetta’s zijn erg smakelijk als antipasto.

De antipasti zijn (gelukkig) onuitputtelijk. Het aanbod is natuurlijk ook seizoensgebonden.

Hieronder treft u een paar antipasti aan.


ANTIPASTO: FRITTELLE SOFFICI ALLA MENTA ( SOORT BEIGNETS, ZACHT MET MUNT)

Ingredienten: 500 gram kleine, stevige courgettes- 2 bosjes munt, 70 gram bloem, 1eiwit, 1 eetlepel extra-vergine olijfolie, olie om te frituren, zout en peper.

Was de courgettes en rasp ze 'a julienne', dus in kleine korte reepjes. Sla de eiwit stijf met een mixer. Zeef de bloem in een kom en voeg rijkelijk versgemalen peper toe. Roer de extra-vergine olie erdoor zodat een homogeen geheel ontstaat. Voeg de courgettes en de-in-reepjes-gesneden munt aan dit bloem-olie-mengsel toe en roer goed door elkaar. Voeg op het laatst het stijfgeklopte eiwit toe: doe dit beetje bij beetje zodat het eiwit stijf blijft. Vorm met behulp van twee lepels een soort beignet. Verhit voldoende olie en frituur de beignets tot ze van binnen gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout. Serveer onmiddelijk.


ANTIPASTO: BRUSCHETTA CON POMODORI E BASILICO ( BRUSCHETTA MET TOMAAT EN BASLICUM)

Ingredienten: plakken boeren-of landbrood knoflook stevige, rijpe tomaten basilicum zout en peper.

Grill of rooster het brood knapperig en besmeer ze met de knoflook. Meng de in blokjes gesneden tomaat met de verse basilicum, het zout en de versgemalen peper. Roer er een paar eetlepels extra vergine olijfolie door en beleg het brood met dit mengsel.


ANTIPASTO: BRUSCHETTA CON OLIO E AGLIO (BOERENBROOD MET OLIE EN KNOFLOOK)

Deze antipasto is natuurlijk heerlijk als de olie net geperst is. Het belang van de kwaliteit van de extra-vergine olijfolie spreekt voor zich.

Ingredienten: plakken boeren-of landbrood, knoflook, extra vergine olijfolie en zout.

Grill of rooster het brood knapperig. Smeer de plakken brood in met de knoflook en besprenkel deze met behoorlijk wat olijfolie. Strooi er wat zou op.


  Page 1 of 5 Next »  
 
   
  Wij wonen in Italië by Servizissimo Snc - Via F.D. Guerrazzi, 21 - 50132 - Firenze - Tel. 0039-347-0914798