Start Onze geschiedenis Woon-werkinfo Verwenvakanties De Italiaanse keuken Speciale adresjes Contact Links
 
 
   
 

CONTORNO (BIJGERECHT)

Hoewel de contorni (bijgerechten) niet zo uitgebreid zijn als bijvoorbeeld in de nederlandse keuken, zijn ze zeker niet minder belangrijk.Door de samenstelling van het italiaanse menu antipasto, primo, secondo en dolce is het vaak wel wat minder calorierijk.

CONTORNO: PATATE DAL FORNO CON ROSMARINO (AARDAPPELS UIT DE OVEN MET ROZEMARIJN)

Schil de aardappels. Snijd ze in niet te kleine blokjes. Probeer er wel voor te zorgen dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Doe ze in een grote ovenschaal (liefst met anti-aanbaklaag)en meng er behoorlijk wat extra-vergine olijfolie ( 250 ml), de zeer fijngesneden rozemarijn, de knoflook en evtentueel wat verse salie doorheen. Dit alles goed doorroeren zodat alle aardappels bedekt zijn met een laagje olie.

Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180 graden voor ongeveer 45 minuten. Af en toe doorroeren en na ongeveer een half uur zout toevoegen.


DOLCE ( DESSERT)

De italianen zijn gek op dolci! Een ruim aanbod in elk restaurant is dan ook vanzelfsprekend.

DOLCE: TORTA SBRISOLANO ( Letterlijk BREEKTAART)

Deze taart ontleent zijn naam aan het feit dat deze taart niet gesneden maar gebroken dient te worden.

Ingredienten: 250 gram bloem 00 (de fijnste, witte bloem die te verkrijgen is), 150 gram maisbloem ( als die niet te krijgen is , is dit ook te vervangen door normale bloem), 210 gram suiker, 220 gram boter, 150 gram gepelde amandelen, 1 ei, 1 eigeel, 1 zakje vanille poeder, 1 citroen, zout.

Hak de amandelen grof met een eetlepel suiker. Was de citroen, droog deze en rasp de schil ( alleen het gele gedeelte, het witte is bitter). Meng in een schaal de 2 soorten bloem met iets zout, 190 g suiker, de amandelen, de schil van de citroen en de vanille. Voeg de blokjes boter , het ei en het eigeel toe en kneed dit met de toppen van de vingers tot een geheel. Bekleed een bakvorm van 28-30 cm doorsnee met vochtig ovenpapier en doe hier het mengsel in zonder dit echt plat te drukken.Zet het plus minus 40 min. in de oven van 180 graden. Hierna het restant van de suiker over de taart strooien en af laten koelen.

Lekker met Vin Santo of/en slagroom.


DOLCE: TORTA PHILADELPHIA ( CHEESE-CAKE)

Zoals wellicht bekend eten de italianen graag zoet gebak als dessert. De Torta Philadelphia is zo’n veel gegeten dessert in Italie. De italianen willen het ook wel cheese-cake noemen: het grappige is echter dat ze het zo slecht uitspreken dat je echt niet begrijpt dat ze cheese-cake zeggen…

Ingredienten: 125 gram boter, 280 gram droge biscuitjes (soort Mariakoekjes), 200 gram Philadelphia kaas, 3 eieren, ˝ liter slagroom, suiker, bloem, zoete vanille-aroma voor desserts en poedersuiker.

Verkruimel de biscuitjes met een deegrol heel fijn. Meng de, in kleine blokjes gesneden boter, met de vingertoppen door de biscuitkruimels. Neem een ronde taartvorm, leg er keukenpapier in en druk het kruimel-boter-mengsel op de bodem. De taartvorm moet ongeveer 7 cm hoog en een diameter van ongeveer 25 cm hebben. Zet de taartbodem een uur in de koelkast.

Mix ondertussen in een schaal 3 eigelen ( doe de 3 eiwitten in een andere vetvrije schaal) met 8 eetlepels suiker met een electrische mixer. Als de suiker goed is opgelost mix dan de Philadelphia kaas erdoor heen. Is dit een glad mengsel geworden voeg hier dan 4 eetlepels bloem en het zakje zoete vanilla voor desserts aan toe. Pak de andere schaal en klop de eiwitten stijf. Voeg deze aan de Philadelphia mix toe en roer dit goed door elkaar. Voeg dan de slagroom toe. Ook dit weer goed doorroeren ( het blijft een vloeibaar mengsel).Schenk het mengsel in de taartvorm op de taartbodem and zet hem ongeveer een uur ( wel af en toe controleren want de ene oven is warmer dan de andere) in de voorverwarmde oven ( 180 graden) . De taart is klaar als een tandenstoker er droog uit komt. Laat hem afkoelen.

Vlak voor het serveren rijkelijk bestrooien met poedersuiker.


  « Previous Page 4 of 5 Next »  
 
   
  Wij wonen in Italië by Servizissimo Snc - Via F.D. Guerrazzi, 21 - 50132 - Firenze - Tel. 0039-347-0914798